ZAGREB | 25.05.2023.

Održana je prva dodjela Game Changer Awards

Game Changer Awards dio su četverodnevnog Start Up Zagreb festivala - prvog umjetničkog tech lifestyle festivala, koji donosi sasvim drugačiji pogled na tehnologiju i budućnost. Tim povodom, dodijeljene su nagrade najnaprednijim hrvatskim tvrtkama i pojedincima koji svojim radom donose svježinu i rast hrvatskom tehnološkom sektoru, a usko su povezane uz gaming i blockchain tehnologiju.

game changer awards

Nagrade daju dodatan prostor i zasluženo mjesto u javnosti hrvatskim tvrtkama koje su domaća rješenja za neke od najvećih svjetskih kompanija poput: Spotify-a, Ubera, Zoom,a Netflixa i mnogih drugih.

game changer awards

U prostorijama WESPA Spaces-a, dobitnici su istaknuli kako je podržavajući osjećaj da se njihov rad sve više ističe i cijeni i u samoj Hrvatskoj, a prostor koji dobivaju kroz Game Changer platformu, vrijedna je stvar za sve buduće start up-ove.

game changer awards

Uručeno je 13 nagrada u sljedećim kategorijama:

AWARDS

game changer awards

GAMING RACKET OF THE YEAR – Gamepires –

Gamepires je studio za razvoj igara najpoznatiji po uspjehu igre za preživljavanje SCUM, koja je dosegla 250.000 prodaje u prva 24 sata otkako je puštena u prodaju i preko 1 milijun prodaje u samo 3 tjedna, što je čini najbrže prodavanom novom igrom na Steamu. Prije Scum-a, objavio je seriju igara Gas Guzzlers Extreme koja je ocijenjena s nevjerojatnih 89% pozitivnih rezultata na Steamu, kao i pobjedničkom nagradom "Najbolja trkaća igra" za 2013. Za potrebe razvoja igre, oni su kreirali vlastiti PranaEngine. Strastveni tim predan pružanju najboljeg iskustva igranja i uvijek pomiče granice. Oni također uživaju u igranju video igrica, otuda i naziv tvrtke “Gamepires”. (Gamepire = netko tko je sada alergičan na svjetlo uzrokovano bezbrojnim satima igranja video igrica kao što je SCUM, u mraku.)

ECOTECH START-UP OF THE YEAR – MobiltyONE –

Većini organizacija nedostaju odgovarajući alati za povećanje učinkovitosti voznog parka te za kontrolu i smanjenje troškova i emisija CO2. Mobility one je end-to-end platforma za upravljanje mobilnom imovinom potpuno integrirana u postojeća poslovna okruženja, omogućujući kontrolu nad svim imovinama voznog parka, procesima, troškovima i CO2 otiskom. Rješenje integrira elemente ekonomičnosti i pozitivnog utjecaja na životnu sredinu. Korišćenjem Mobility one resenja dolazimo do:

FINTECH START-UP OF THE YEAR – Lendica

Lendica gradi kreditnu infrastrukturu nove generacije koristeći prednosti otvorenog bankarstva.Financiranje kupnje potrošača ubrzano se razvija potaknuto promjenama u očekivanjima kupaca te razvojem tehnološkog i regulatornog okvira.Naša platforma za kreditiranje digitalizira proces odobravanja kredita, omogućuje brzo i jednostavno uključivanje i atraktivne opcije financiranja za klijente, profitabilno širenje baze klijenata za banke i financijski poticaj za trgovce.

E.COMMERCE TRANSFORMATION AWARD – Fonoa

Hrvatsko-irski startup Fonoa, nudi usluge automatizacije obračuna poreza na globalnoj razini te za klijente ima Spotify, Remote.com, Uber i Zoom.

Investiciju u Fonou predvodi Coatue, VC fond kojeg je pokrenuo američki milijarder Philippe Laffont i koji je među prvim ulagačima u Tik Tokovu matičnu tvrtku Bytedance, zatim Snapchat i Spotify.

Fonoa je prva na svijetu razvila cloud platformu za automatizaciju obračuna poreza na globalnoj razini.

Ovaj hrvatsko-irski startup pokrenuli su bivši čelni ljudi Ubera u Hrvatskoj - Davor Tremac, Filip Šturman i Ivan Ivanković. Fonoina platforma omogućuje tvrtkama da instantno, spajajući se na njihovu cloud platformu, dobiju uvid u točan izračun poreza u određenoj državi i sve se to radi u realnom vremenu.

Zbog tih mogućnosti Fonoa svojim korisnicima obećava ne samo brzinu već i uštedu te povećanje razine usklađenosti s poreznim pravilima u određenoj državi.

WOMEN EQUALITY AWARD – Ericsoon Nikola Tesla –

Ove godine četiri društva imaju predsjednice koje su ujedno i jedine članice uprave, jedno od njih je Ericsson Nikola Tesla. Porast udjela žena na menadžerskim pozicijama možda nastavi i zbog novih zakona. Naime, prošle je godine Europsko vijeće odobrilo novi zakon Europske unije za uravnoteženiju rodnu zastupljenost u upravama tvrtki koje javno kotiraju na burzi. Prema ovom zakonu, tvrtke bi trebale omogućiti 40% mjesta za osobe podzastupljenog spola na menadžerskim pozicijama ili 33% mjesta na direktorskim pozicijama do 2026. godine.

E.SPORT GG AWARD – Leaon Pešić neLo

Leon “neLo” Pesić, Jedan je od najboljih e-sport igrača iz Hrvatske svih vremena. Ovaj 26-godišnji Riječanin, prije tri i pol godine u Japanu je sa svojom ekipom Natus Vincere (Na’Vi) osvojio Rainbow Six Pro League s ukupnim nagradnim fondom od 627 tisuća eura, odnosno 4,2 milijuna kuna.

ACTIVIST AGAINST CYBERBULLYING OF THE YEAR – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu –

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu vodeća je organizacija koja djeluje već više od deset godina u području zaštite djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja putem interneta. Svakodnevno skrbe o djeci koja se nalaze u nepovoljnim životnim uvjetima i nastojimo podići kvalitetu njihova života.U suradnji sa zajednicom, stručnjacima i nadležnim institucijama rade na prevenciji nestanka djece te pružaju podršku obiteljima u kriznim situacijama. 100 + djece u svakodnevnom tretmanu, 8 centara za rad s djecom u 5 županija RH, 20 zaposlenih stručnjaka svakodnevno radi s djecom, mladima i obiteljima, 30000+ djece godišnje sudjeluje u aktivnostima Centra.

GAMING DESIGN AND ANIMATION OF THE YEAR – Under the stairs, Vladimir Bogdanić –

Osnovan 2017., Under the Stairs mali je nezavisni studio za razvoj igara sa sjedištem u Zagrebu, Hrvatska. Predvođeni usko povezanom grupom koja je odrasla igrajući sve vrste igara u svim vrstama žanrova i medija, Under the Stairs je mjesto gdje mašta i hobiji divljaju.Danas stoje iza igre EYES IN THE DARK, a vas pozivaju da tjerajte tamu koja je preplavila Bloom Manor kao Victoria Bloom, mlada djevojka koja traži svog izgubljenog djeda u vili koja se stalno mijenja.

AI & BIG DATA START-UP OF THE YEAR - AiRT

Airt pomaže klijentima s upravljanjem poslovnim podacima korištenjem umjetne inteligencije. Airt je osnovan 2019. godine sa sjedištem u Zagrebu, Hrvatska. Misija je iskoristiti snagu umjetne inteligencije na svojim podacima na najjednostavniji, najlakši i najbrži način. AiRT tvrtkama daje moć dubokog učenja bez potrebe za internom ekspertizom u području umjetne inteligencije/znanosti podataka. Njihova DL PaaS (platforma za duboko učenje kao usluga) bez/niskog koda s patentom na čekanju nosi sav težak posao (pret)obrade podataka i stvaranja prediktivnih modela iza scene, čime omogućuje znanstvenicima koji se ne bave podacima (kao što su programeri) implementirati ga i vidjeti rezultate za nekoliko sati.

BLOCKCHAIN SERVICES START-UP OF THE YEAR – Revuto

Revutov REVU token već je listan za kripto mjenjačnicama. No, glavni proizvod ovog startupa je sustav za upravljanje pretplatama poput Netflixa, Spotifya, Applea i Googlea. Te se pretplate preko Revuta mogu otvarati, zatvarati, ali i pauzirati pa čak i posuđivati. Revuto je već najavio da planira predstaviti debitnu karticu s logom Mastercarda, koja će se koristiti za plaćanje i kontrolu pretplata.Kartica će biti virtualna. Na nju će se moći raditi nadopuna s drugih debitnih i kreditnih kartica te preko kriptovaluta.


Osim toga, dodana je i posebna 13-aesta nagrada, pod nazivom „BABY UNICORN" koju je osvojila osječka ORQA .

Prije godinu dana osječka tehnološka tvrtka Orqa ponovo je potvrdila status svjetskog lidera u području razvoja tehnologije pogleda iz prvog lica (FPV) stjecanjem 100% udjela u švicarskom Immersion RC-u, čime je došlo do jedne od najvažnijih poslovnih akvizicija u industriji FPV dronova.