ZAGREB | 19.10.2023.

StART UP festival

U Zagrebu održan prvi tech lifestyle festival – StART UP i jedan sasvim novi pogled na tehnologiju i budućnost

Veliko otvorenje StART UP Zagreb powered by Coca-Cola prvog tehnološkog lifetyle festivala počelo je otvorenjem izložbe s preko 250 uzvanika koji su uveličali ovaj umjetnički i tehnološki događaj.

U jedinstvenom prostoru galerije Francuskog instituta otvorena je izložba suvremenog hrvatskog geminga i NFT digitalnog dizajna i animacije.

Građani i gosti Zagreba su imali priliku vidjeti radove 7 progresivnih suvremenih umjetnika i timova koji Hrvatsku pozicioniraju na svjetskoj karti umjetnosti i tehnologije, i to:

GAMEPIRES

Gamepires je studio za razvoj igara najpoznatiji po uspjehu igre za preživljavanje SCUM, koja je dosegla 250.000 prodaje u prva 24 sata otkako je puštena u prodaju i preko 1 milijun prodaje u samo 3 tjedna, što čini najbrže prodavanom novom igrom na Steamu. Prije Scum-a, objavio je seriju igara Gas Guzzlers Extreme koja je ocijenjena s nevjerojatnih 89% pozitivnih rezultata na Steamu, kao i pobjedničkom nagradom "Najbolja trkaća igra" za 2013. Za potrebe razvoja igre, oni su kreirani vlastiti PranaEngine. Strastveni tim predan pružanju najboljeg iskustva igranja i uvijek pomiče granice. Oni također uživaju u igranju video igrica, otuda i naziva tvrtke “Gamepires”. (Gamepire = netko tko je sada alergičan na svjetlo uzrokovan bezbrojnim satima igranja video igrica kao što je SCUM, u mraku.)

UPTOWN RECORDS

Prvi u nizu novina je prvi hrvatski autorski album u NFT formi! Pod nazivom "The Lost Files" albumsko je izdanje koje donosi deset dosad neobjavljenih pjesama iz svih faza djelovanja grupe tijekom ovih deset godina djelovanja. Sve pjesme dostupne su isključivo u NFT formatu, pod okriljem domaće izdavačke kuće Uptown Records, a izlazak albuma prati i glavni singl "Nemaš blage", za koji je predstavljen i 3D video.

PINE STUDIO

Pine studio je butik studio za igre opsjednut izradom izvanrednih igara na vrhunskoj tehnologiji.

Izrađuju igre s velikom strašću prema: svemu, od avanture do hardcore FPS, ali naša najveća ljubav su puzzle igre.

KODADOT

Služeći kao prvo javno dobro ekosustava Dotsama (Kusama/Polkadot), KodaDot je NFT market otvorenog koda. Cilj u razvoju KodaDota kao javnog dobra jest postati projekt u kojem kreatori, programeri i članovi zajednice mogu pridonijeti i surađivati.

Uspijeva u tome da postanemo neekskluzivno, održivo okruženje za suradnike koji nam odluče posvetiti svoje vrijeme. Cijene inkluzivnost, suradnja, pozitivne povratne informacije te vjeruju i potiču rješavanje zadataka koji nisu ugodni.

UNDER THE STAIRS

Osnovan 2017., Under the Stairs mali je nezavisni studio za razvoj igara sa sjedištem u Zagrebu, Hrvatska. Predvođeni usko povezanom grupom koja je odrasla igrajući sve vrste igara u svim vrstama žanrova i medija, Under the Stairs je mjesto gdje mašta i hobiji divljaju.

Danas stoje iza igre EYES IN THE DARK, a vas pozivaju da tjerate tamu koja je preplavila Bloom Manor kao Victoria Bloom, mlada djevojka koja traži svog izgubljenog djeteta u vili koja se stalno mijenja.

MICHAELANGELO LAB

Michelangelo Labs stvara jedinstvena likovna djela temeljena na NFT-ovu. umjetnička radionica osmišljava 3D dizajn, snima sliku i dovodi je u treću dimenziju, spremnu za ispis, slikanje i doradu.

Prvih nekoliko skulptura koje su stvorene temeljilo se na ključnim NFT-ovima u povijesti metaverzuma. U ožujku 2022. Michelangelo Labs lansirao je svoje prvo izdanje koje se sastoji od 200 skulptura.

JOSIP VLAH

Kreativni strateg, savjetnik i NFT & Metaverse voditelj u Rezoluti s višegodišnjim iskustvom u proširenoj stvarnosti, imerzivnim tehnologijama i iskustvenom marketingu. NFT kreator.

Također duboko uključen u digitalni mod, gdje je osnivač i kreativni direktor THE D-8.XYZ, startupa za digitalni mod koji se temelji na pritaji i kombinira fizičku i digitalnu odjeću, haljine putem proširene stvarnosti i Web3.Prvi je privukao posebnu pažnju lDigital fashion event na kojem su predstavljeni radovi Tribute Branda – jednog od najvažnijih svjetskih modnih i tehnoloških studija , baziranog u Hrvatskoj. Po prvi puta, u srcu urbanog ritma, na Zagrebačkoj špici, posjetitelji su imati priliku zakoračiti u iskustvo cyber mode.